Haftaya Bakış: Tokenizasyon Vakti
Son günlerdeki politik gelişmelerin aksine, geçtiğimiz hafta daha çok teknik geliştirmelerin öne çıktığı bir hafta oldu. Piyasalar oldukça tatsız seyrederken, kriptonun kendi dinamikleri her zamanki gibi ayrı bir kulvarda ilerlemeye devam ediyor.
Entegrasyon
Geleneksel varlıkların kriptopara uygulamalarına entegrasyonu ve on-chain yapıda kullanımları, tokenizasyon üzerinden hız kesmeden devam ediyor. Özellikle Blackrock’un BUIDL ürünü son zamanların en çok talep gören tokenizasyon ürünlerinden. Bu entegrasyonun giderek farklı seviyelerde geliştiğini görüyoruz.
300 yıldan uzun bir geçmişe sahip Lloyd’s of London, kendi bünyesindeki şirketler üzerinden kriptopara servis sağlayıcılarını sigortalıyor. Borsalar, emanetçiler ve madenciler kendilerini sigortalayabiliyorlar ki normalde hem kriptoparaların stabil olmamasından kaynaklı hem de hukuki boşluklardan dolayı bu süreç oldukça zorlaşabiliyor. Bu sigortalama entegrasyonunu daha ilgi çekici hale getiren ise sürecin tam da istediğimiz gibi on-chain yürümesi. Sigorta servisini blokzincir üzerinden talep edip, ödemeyi UDSC veya ağın kendi tokeniyle yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla tüm işlemler blokzincire kaydolmuş oluyor.
Blokzincir entegrasyonu konusunda önemli bir haber de ABD’deki Kaliforniya Motorlu Taşıtlar Dairesi (DMV)’nin araç kayıtlarını blokzincire taşımak için Avalanche ile çalıştığını açıklaması oldu. DMV haberleri bu konuda ara ara karşımıza çıkıyor. Daha önce de Tezos ile çalışıyorlardı. O yüzden kesinleşene kadar bu habere çok önem atfetmemek gerekse de blokzincirine yönelmeleri sevindirici.
Son olarak bir de finansal entegrasyona örnek vermek gerekirse, Hong Kong merkezli Futu Securities International, kriptopara alım-satım hizmeti vermek için gerekli izinleri aldı. Şirketin Singapur ayağı MooMoo da daha önce aynı hizmet için lisansları alarak Singapur’da faaliyete başlamıştı.
MiCA Telaşı mı?
Bu yılın sonunda AB’deki kriptopara regülasyonu MiCA tam olarak yürürlüğe girecekken, AB’den çıkış yapan İngiltere’de de kriptopara düzenlemeleri daha sık konuşulur hale geldi. Yakın zamanda DAO’nun şirket yapısı üzerine tartışmalar yürürken, geçtiğimiz hafta ise hukuki sistemde mevcut olan bireysel varlık yapısının güncellenmesi gerektiği konuşuldu.
Hükümete hukuki önerilerde bulunan bağımsız kuruluş Law Commission, mevcut yapıda bireysel varlıkların somut ve soyut varlıklar (borçlar ve haklar gibi) ikiye ayrıldığını, ancak kriptoparaların her iki sınıfın kapsamına giren özellikleri de bünyesinde bulundurabileceğini belirterek kriptoparalara özel üçüncü bir sınıfın açılmasının gerekli olduğunu belirtti.
Hazır MiCA’dan bahsetmişken, AB’de kriptopara denilince akla gelen belki de ilk ülke Fransa, MiCA’ya uyum açısından mevcut lisans gerekliliklerini güncelledi. Güncelleme sonrasında Bybit, Fransa’dan çekildiğini duyurdu. Özellikle uluslararası çalışan şirketlerin yeni kriptopara regülasyonlarına uyum sağlamakta zorlandığını sık sık görüyoruz. Daha önce İngiltere ve Hong Kong’da yapılan düzenlemeler sonrasında özel sektörün bir kısmının çekilmek zorunda kaldığına şahit olmuştuk.
Mythical Games Etkisi
Polkadot, tabiri caizse üzerindeki ölü toprağını atarak tekrar piyasada kendinden söz ettirmeyi başardı. Mythical Games’in kendi Parachain’ini kurarak Polkadot’a taşınmasıyla işlem sayılarında ciddi bir artış yaşandı. Oyun dendiğinde genelde bu konuda spesifik olarak hizmet veren blokzincirler akla gelirken Polkadot’un pek de popüler olduğu söylenemez. Kararın gerekçesi olarak ağın stabil ve kesintiye uğramaması gösterilirken Solana’ya gönderme yapıldı ve yol haritasının tatmin edici olduğu belirtildi.
Orbit Chain
Arbitrum, cross-chain bir altyapıya doğru geçişin ilk adımını attı. Ethereum dışında başka zincirlerde de Arbitrum altyapısının faaliyete geçmesi için yapılan oylama kısa sürede yüksek bir onay aldı. Plana göre geliştiriciler diğer zincirlere Arbitrum kodlarını taşıyabilecek. Bu zincirlerden elde edilecek ek işlem ücretleriyle hazinenin büyütülmesi amaçlanıyor.
.fun Furyası
Hiçbir teknik bilgi gerektirmeden meme coin çıkartmanızı sağlayan Pump.fun altyapısı o kadar popüler oldu ki gelir seviyesini görenler benzer platformlar oluşturarak yeni bir piyasanın oluşmasına neden oldular.
Benzer bir altyapı şimdi de Twitter entegrasyonuyla geldi. makenow.meme adlı platform sadece tweet atarak meme coin oluşturabilmenizi sağlıyor. Tweet’e $ ile başlayıp coinin adını yazıp, açıklamasını giriyor ve makenow.meme hesabını etiketliyorsunuz. Tüm süreç bu kadar kısa ve basit. Meme coin trendi seven olduğu kadar sevmeyen de geniş bir kitle mevcut. Ancak görünen o ki meme coin trendi sona ermeye oldukça uzak.
Meme coin sektöründeki hızlı geliştirmeler ve dezavantajların bile fırsata çevrilmesi çok hızlı gerçekleşiyor. Meme coin çıkartmak kolaylaşınca, zaten %99’u dolandırıcılık amaçlı çıkarılan bu coinlerin sayısı daha da artmış oldu. Haliyle rug-pull girişimleri de bir o kadar arttı. Dumpy.fun adlı girişim, madem çoğu meme coin rug-pull yapıyor, o zaman meme coin’lere short işlem açılabilmesini sağlayan bir platform yaratalım diyerek piyasada ses getiren bir hamle yaptı. Henüz sadece erken erişime sahip kullanıcıların kullanabildiği platformun yakında herkese açılması bekleniyor. Solana üzerindeki Save platformundan aldığınız borçla pozisyon açıp, pozisyon kapandığında da borcunuzu ödüyorsunuz. Klasik bir vadeli işlemler mantığının aynısı yani ancak meme coin olduğu için ekstra riskli.
Kısa Kısa
- Morgan Stanley, yatırımcılara Bitcoin ETF önermeleri için finansal danışmanlarına yetki vereceğini açıkladı.
- Genesis’in yapılandırılma süreci tamamlandı ve ödemeler başladı. 4 milyar dolarlık bir varlık dağıtılacak. Genesis üzerinde Bitcoin sahibi olanlar %51, ETH sahibi olanlar %65, SOL sahipleri %29 ve stabilparası olanlar %100 oranında geri ödeme alacaklar.
- Bloomberg’in haberine göre Do Kwon’un Güney Kore’ye iadesi kesin olarak onaylandı.
- Trump, yeni bir NFT koleksiyonu çıkarttı. Yeni koleksiyonun teması Bitcoin ayakkabıları olurken, NFT’ler 299-499 USD fiyattan satıldı.